Leverans från och med 129 kr! Läs mer

Chia de Gracia Electrolyte up 1 kg

249,00 kr
249kr / Kilo
Mängden kvar: 1-5 ST
Leveranstid:
3-5 vardagar
Produktnummer:
10132015
EAN:
6430057451502
Electrolyte Up är ett naturligt och helt sockerfritt elektrolytpreparat avsett att tillfredsställa hästens elektrolyt- och vätskebalans efter tungt arbete eller riklig svettning. 
Electrolyte Up innehåller himalayasalt, mineralsalt, rödbetspulver, maskrosrot, maskrosblad och en nypa kärlek. 
Vid tungt muskelarbete stiger hästens kroppstemperatur eftersom det mesta av den energi som frigörs vid muskelarbete frigörs i form av värme. Hos många hästar stiger kroppstemperaturen även under transporter. Hästen blir av med överskottsvärme i huvudsak genom att svettas.
Under fysisk ansträngning kan en häst svettas upp till 10–15 liter i timmen. Tillsammans med svetten förlorar hästen salter och mineraler, så kallade elektrolyter (natrium, kalium, magnesium, kalcium). En häst som svettas under ett tungt arbetspass kan på en enda timme förlora upp till 100 g salt ur kroppen. Låga halter av elektrolyter minskar mängden blod som cirkulerar i blodådrorna och hästens prestationsförmåga sjunker. Hästen behöver salt för att upprätthålla elektrolytbalansen trots kraftig svettning. Att tillsätta salt i fodret är befogat även när det gäller mindre tungt belastade hästar, eftersom saltstenens åtgång uppvisar stora individuella skillnader.
Svettning förbrukar alltid mycket vatten och hästen börjar snabbt lida av vätskebrist, vilket följs av uttorkning om dricksvatten inte finns att tillgå eller hästen inte kan förmås att dricka. Hästens lust att dricka avtar eftersom törstkänslan ofta ganska snabbt försvinner efter arbetet, om vatten inte finns att tillgå. Därför bör du ge hästen en rimlig mängd ljummet vatten genast efter träningen.
De elektrolyter som hästen förlorar med svetten bör ersättas genom fodret. Himalayasalt med hög kvalitet innehåller cirka 80 olika mineraler samt natrium, men dess mineralinnehåll räcker inte ensamt för att uppfylla behoven hos en häst som svettas kraftigt. Mineralsalter innehåller en del natrium men särskilt innehåller de kalium och magnesium, som också utgör viktiga elektrolyter. Rödbeta innehåller rikligt och mångsidigt med hälsosamma mineraler: kalium, kalcium, magnesium, natrium, koppar, fosfor, järn och zink. Dessutom är det sött och de flesta hästar är faktiskt tokiga i rödbeta! Maskrosrot och -blad är ett utmärkt sätt att ersätta förlorade elektrolyter. De innehåller rikliga mängder kalium och magnesium för återställande av kroppens elektrolytbalans.
Isoton saltlösning, vars salthalt är densamma som i kroppen, återställer förlusten av vatten och elektrolyter snabbare hos hästar. Isoton saltlösning erhålls genom att lösa ¾ dl salt i 10 liter vatten. Hos människan underlättar socker och aminosyror upptaget av natrium men hos hästar kan alltför mycket socker till och med bromsa återställningen av vätskebalansen. Elektrolytpreparat bör, förutom att återställa förlorade elektrolyter, även få hästen att dricka mer.
  • Doseringsanvisning Dosering: häst 500 kg: 2 msk - 3/4 dl enligt behov.
    1 dl = 90 g, 1 msk = 14 g.
  • Sammansättning himalayasalt, mineralsalt, rödbetspulver, maskrosrot, maskrosblad
  • Förvaringsanvisning Förvara vid rumstemperatur skyddad mot fukt.
  • Bruksanvisning Blanda med vatten ellert med annat foder.